School heeft draaiboek scheiding nodig

Iedere school moet een scheidingshandleiding krijgen waarin staat hoe leerkrachten moeten handelen als ouders van een leerling uit elkaar gaan.
Dat betoogt socioloog en echtscheidingsdeskundige Ed Spruijt van de Universiteit Utrecht. Hij verbaast zich erover dat scholen vaak wel handleidingen hebben voor als een van de ouders komt te overlijden, maar niet wanneer ouders de relatie verbreken. "En dat komt veel vaker voor." In de handleiding moeten komen te staan wie er op school het vaste aanspreekpunt is voor zowel het kind als de ouders. Die docent weet wat scheidingen teweeg kunnen brengen bij kinderen en houdt daarom het gedrag en de schoolprestaties van de leerling goed in de gaten. Hij brengt ook de nieuwe gezinssituatie in kaart.

Zo is het belangrijk om te weten wanneer een ouder verhuist of bij een nieuwe vriend of vriendin intrekt.

"Er zijn vaak twee adressen waar de post van school naar toe moet. Nu gebeurt het vaak dat maar één ouder bericht krijgt."

Er zijn inmiddels ook programma's voor scholen ontwikkeld waarbij leerlingen van gescheiden ouders in groepjes met elkaar over de breuk praten.

Volgens Spruijt zou het goed zijn als alle scholen deze gespreksgroepen aanbieden: "Kinderen leren dan dat ze niet schuldig zijn aan de scheiding van hun ouders en dat ze ook niet de enigen zijn die dit overkomt." Een echtscheiding (of een andere verbroken vaste relatie) heeft gevolgen voor de betrokkenen. Vooral bij vechtscheidingen kunnen deze ernstig doorwegen. De gevolgen zijn niet alleen voor de ex-echtgenoten maar (vooral) voor de eventuele kinderen.


< Terug naar inspiratie pagina
ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen