Scholieren in actie tijdens de Week van Techniek

Kinderen enthousiast maken voor technische beroepen. Dat is het doel van Week van de Techniek (18 tot en met 21 oktober) die gemeente, bedrijfsleven en onderwijs voor het eerst keer in Almelo houden.
Het moet een jaarlijkse traditie worden. Dat is hard nodig, want er dreigt volgens Cees van Gilist van de Industriële Kring Almelo (IKT) een tekort aan technici. „Dit kan zo sterk stijgen, dat de continuïteit van bedrijven gevaar loopt”, stelt hij. Achtergrond is dat te weinig jongelui voor een technische opleiding kiezen. Voor Twente speelt mee dat jongeren gaan werken buiten de eigen regio.
Dat het technisch onderwijs onvoldoende in zwang is, heeft te maken met het minder goede imago van de industrie. Van Gilist: „Ten onrechte wordt gedacht dat technisch werk oninteressant is en onvoldoende perspectief biedt. Wij zullen er alles aan moeten doen dat beeld te veranderen. ”
Aan de eerste Week van de Techniek in Almelo doen 245 leerlingen uit groep acht van twaalf Almelose basisscholen mee. Dat aantal zal de komende jaren toenemen. Ook het voortgezet onderwijs wordt er bij betrokken. Tien bedrijven nemen er aan deel.
Kinderen kunnen tijdens de Week van Techniek zelf aan de slag. Als werkstukje gaan zij een brug bouwen. Wat ze maken is van 19 tot en met 22 oktober te zien in de stadhuis.
De docenten bereiden de jongelui voor op hun bezoek aan de bedrijven. Hiervoor is een lesbrief ontwikkeld. Leerkrachten doen samen met de bedrijven het het voorwerk. Ook ouders krijgen de gelegenheid bedrijven te bezoeken. Van Gilist: „Dat is zeer belangrijk, omdat veel besluiten over het te volgen onderwijs thuis tijdens gesprekken aan de keukentafel worden genomen.”
BRON: De Twentsche Courant Tubantia


< Terug naar inspiratie pagina
ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen