De hersens kraken in het VMBO

Op 10 november bestaat het VMBO ongeveer 11 jaar. Tegelijk is het 5 jaar geleden dat er een onderzoek startte naar modelleren in het technische VMBO. Dat onderzoek is afgerond en wordt op 10 november gepresenteerd.

Martijn van Schaik van de Vrije Universiteit in Amsterdam organiseert dan in samenwerking met De Activiteit een studiemiddag naar aanleiding van zijn onderzoek in het VMBO.

Gedurende de vijf jaar van het onderzoek is op 9 vmbo's bestudeerd hoe leerlingen het beste wis- en natuurkunde kunnen leren vanuit praktijkopdrachten. Kortweg is geconcludeerd dat als het gebruik van modellen als praktische 'tools' centraal staat, de leraren de koppeling theorie en praktijk herkennen en de groepen niet te groot zijn, dat leerlingen dan van praktische opdrachten ook meer kunnen leren dan alleen vaardigheden. We gaan daar tijdens de middag uitgebreid op in. We laten de hersens kraken, net als de leerlingen in het VMBO, zoals een van de deelnemende leraren ooit zei.
De onderdelen van het voorlopige programma zijn in ieder geval: een lezing van één van de begeleidende professoren, een (video)presentatie van de resultaten van onderzoek en een zeer actief deel waarin de gevolgen van het onderzoek samen met de deelnemers besproken worden.
Ook zal tijdens de middag klein voorproefje getoond worden van de documentaire die over het onderzoek gemaakt zal worden.

Deelname kost 50 euro per persoon inclusief een boekje over het onderzoek.
Opgave vóór 15 oktober aanstaande via De Activiteit: info@de-activiteit.nl.

Meer informatie over het onderzoek (inclusief de publicaties) is te vinden op http://www.mvanmartijn.eu/index.php/publications

Link: http://www.mvanmartijn.eu
Bron: Drs. Martijn van Schaik, Vrije Universiteit & De Activiteit
 


< Terug naar inspiratie pagina
ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen