Kinderen en ... projecten en presentaties

Onlangs verscheen het pedagogisch-didactisch handboek Kinderen en… projecten en presentaties bij Kwintessens Uitgevers. Deze uitgave helpt leerlingen mondelinge presentaties te geven. Uitgangspunt is dat leerlingen al jong leren gericht en zelfverzekerd onderzoek te doen en hun kennis, begrip, ontdekkingen, uitdagingen en meningen mondeling te presenteren.

Deze kinderen zijn goed voorbereid op de eisen en uitdagingen van het voortgezet en hoger onderwijs. Tegelijk wordt taalvaardigheid geoefend.

De leerling als expert
De gedachte achter de werkwijze in het boek Kinderen en… projecten en presentaties is enerzijds het motiveren van kinderen en anderzijds het besef creëren dat ze optreden als expert. Door informatie aan andere kinderen te ‘onderwijzen’ leer je veel en krijg je zelfvertrouwen. Leerlingen ontdekken ook waar ze goed in zijn en krijgen plezier in het geven van presentaties.
Dit boek biedt presentaties in de vorm van ‘starters’. Dit zijn projecten waarbij leerlingen presentaties voor andere leerlingen voorbereiden en geven. Ze combineren standaarden van alle zes taalvaardigheden (lezen, schrijven, spreken, luisteren, bekijken en visueel weergeven). Starters helpen leerlingen bij het leren en begrijpen van informatie over vrijwel elk onderwerp. Dit ter ondersteuning van het bestaande lesprogramma.

Differentiatie en sociaal-emotioneel leren
Kinderen en… projecten en presentaties is onderverdeeld in drie delen. Deel 1 van het boek gaat over differentiatie en sociaal-emotioneel leren. Doel is starters te gebruiken die passen bij de unieke leerstijlen van leerlingen. Hierdoor ontwikkel je hun zelfbewustzijn, zelfstandigheid en sociaal bewustzijn. Starters bieden een natuurlijke kans voor differentiatie. Vanuit eenzelfde opdracht kan de starter voor elke leerling aangepast worden.
In deel 2 staan de eenvoudige starters, korte presentaties waarmee kinderen de basis van starters leren. Vervolgens staan in deel 3 vijf complete projecten voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw met als eindresultaat dat leerlingen hun starters aan de klas presenteren. Alle projecten zijn stap voor stap beschreven compleet met praktische werkbladen.

Over de auteurs
Het boek is een vertaling van Projects and Presentations for K-6 Students van Free Spirit Publishing (USA) Phil Schlemmer is sinds 1973 leraar, consultant en leerplanontwikkelaar. Hij richt zich op creatief leren met als doel leerlingen te helpen en te stimuleren in het leren. Dori Schlemmer ontwikkelt les- en cursusmateriaal voor leerlingen en leraren.

Praktische informatie
Het boek Kinderen en… projecten en presentaties telt 176 pagina’s en de prijs is € 45,- (bestelnummer 0876). Kijk voor meer informatie of om te bestellen op www.kwintessens.nl/vakdidactiek. Bestellen kan ook via email info@kwintessens.nl

Bron: Kwintessens Uitgevers


< Terug naar inspiratie pagina
ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen