Denken over Dieren

Dieren zijn overal om ons heen. Sommigen dieren vertroetelen we, andere eten we op. Hoe denken jongeren over hun relatie met dieren?

Om leerlingen in de onderbouw van het VMBO bewust te maken van dierenwelzijn heeft de Dierenbescherming in samenwerking met Alice O en Bitfactory het lesprogramma Denken over Dieren ontwikkeld.

Dierenbescherming lanceert lesprogramma over dierenwelzijn

De Dierenbescherming lanceert deze maand een lesprogramma over dierenwelzijn. Ze hoopt daarmee meer aandacht te krijgen voor dierenwelzijn in het onderwijs. Het programma ‘Denken over Dieren’ is voor VMBO-leerlingen van 13 en 14 jaar.

‘Denken over Dieren’ is een online lesprogramma voor de onderbouw van het VMBO. Het laat leerlingen nadenken over de plek die dieren in de samenleving innemen en over hun eigen relatie met dieren. Docenten en scholen die het lesprogramma testten, reageerden enthousiast.

Het programma sluit volgens de Dierenbescherming goed aan bij het advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden aan minister Verburg. De Raad wil dat er in Nederland meer dialoog komt over dierenwelzijn en ziet meer aandacht voor het onderwerp tijdens lessen als een van de middelen daarvoor.

Denken over Dieren start met een test via internet (www.denkenoverdieren.nl) waaruit een profiel naar voren komt. Dat profiel laat zien welke plaats dieren innemen in de beleving van de leerling. Na de test komt de leerling aan de hand van cases voor flinke dilemma’s te staan. Uiteindelijk moet blijken of het profiel van de leerling gewijzigd is of dat de leerling juist gesterkt is in zijn eerdere mening. Die meningen worden vervolgens klassikaal besproken.

Het gratis programma bevat een docentenmodule, waarmee leerkrachten hun leerlingen in hun keuzes kunnen volgen en zelfs statistieken van de klas kunnen maken. Denken over Dieren is ontwikkeld door Alice O en Bitfactory.

Bron: Dierenbescherming< Terug naar inspiratie pagina
ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen