Vmbo krijgt lespakket over dierenwelzijn

De Dierenbescherming heeft voor de eerste twee klassen van het vmbo een lespakket over dierenwelzijn gemaakt. Zij hoopt dat leerlingen daardoor gaan nadenken over de plaats die dieren innemen in de samenleving en over hun eigen relatie met dieren, zo heeft de organisatie dinsdag meegedeeld.

Onlangs adviseerde de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) demissionair minister Gerda Verburg van LNV om dierenwelzijn op te nemen in het lesprogramma van scholen. De raad, samengesteld uit allerlei wetenschappers, vindt een evenwichtiger en op feiten gebaseerd beeld van dierenwelzijn noodzakelijk, nu de standpunten daarover zich steeds vaker en sneller verharden. Aandacht voor het onderwerp tijdens de lessen is volgens de raad een geschikt middel.

Het programma Denken over Dieren begint met een onlinetest. Via de test komen leerlingen erachter hoe ze werkelijk over dieren denken en welke plek een dier inneemt in hun belevingswereld, zegt de Dierenbescherming. De lessen gaan vervolgens over tal van dilemma's waarmee mensen die dieren houden, te maken krijgen. Aan het eind van het programma kan de leerling testen of zijn mening over dierenwelzijn is veranderd.

Op de site denkenoverdieren.nl kunnen de scholieren ook spelletjes doen met beesten, zelf een boerderij beheren en met varken Leo op bezoek gaan bij de intensieve veehouderij. Of er ook lespakketten volgen voor middelbaar onderwijs op andere niveaus is nog niet bekend.

BRON: ANP 2010


< Terug naar inspiratie pagina
ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen