ROC-leerlingen gaan klussen in Roemenië

Een groep leerlingen van het ROC Zeeland gaat een week stucen, metselen, timmeren en tuinieren in Roemenië. In het dorpje Dacia knappen de 22 mbo'ers een klaslokaal en het huis van een Roma-gezin op.
Al tien jaar steekt de school uit Vlissingen de handen uit de mouwen in Oost-Europa.
Volgens bouwkunde-docent Peter Kruitbosch leren leerlingen er veel meer dan bouwkundige vaardigheden. "In Roemenië kan het gebeuren dat je een dag lang op een doos spijkers moet wachten. Dat vergt aanpassingsvermogen."

Kruitbosch haalt een reis naar Tsjechië aan, waar zijn pupillen meemaakten hoe het is om in armoedige omstandigheden te leven. "Een paar meisjes kwamen daar terecht op een ouderwetse poepdoos, zo'n hokje met een gat in de grond en planken erover. Dat was schrikken."

De buitenlandse stages worden georganiseerd door vrijwilligersorganisatie IBO-Nederland. Twee docenten begeleiden de groep die op 4 september vertrekt. Kruitbosch omschrijft de jongeren die meegaan als 'echte werkpaarden'. "Het zijn vooral jongens die uit dorpen komen. En ze zijn zeer enthousiast."

De docent merkt na iedere Oost-Europa-reis dat zijn leerlingen diep onder de indruk zijn geraakt. "Dat kan ik bij het afscheid in hun ogen zien."

Meer informatie over stage en vrijwilligerswerk in het buitenland: www.ibo-nederland.org
(BRON:  PZC)


< Terug naar inspiratie pagina
ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen