Mbo's mogen geen 'oude' leerlingen weigeren

(Novum) - Mbo-scholen mogen geen leerlingen weigeren omdat ze te oud zijn. Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) gaat de scholen daarop wijzen. Dat antwoordt Van Bijsterveldt in antwoord op Kamervragen van de SP.
Onlangs trok de organisatie van mbo-scholieren, de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), aan de bel omdat steeds meer klachten binnenkwamen van jongeren tussen 20 en 30 jaar oud. Zij wilden een mbo-opleiding gaan volgen, maar werden geweigerd omdat ze te oud zouden zijn.
Van Bijsterveldt zegt dat mbo-scholen geen onderscheid naar leeftijd mogen maken. Ze gaat de scholen daar 'uitdrukkelijk' op wijzen. Scholieren die worden geweigerd, krijgen van de staatssecretaris het advies hun zaak aan te kaarten bij de Commissie Gelijke Behandeling.
Een onderzoek instellen naar leeftijdsdiscriminatie door mbo-scholen, zoals gevraagd door de SP, vindt Van Bijsterveldt niet nodig. Ze denkt niet dat het probleem op grote schaal voorkomt.
De JOB meldde vorige maand enkele tientallen klachten te hebben binnengekregen. De 'oude' studenten werden geweigerd, omdat ze volgens de scholen moeite zouden hebben om aansluiting te vinden in een klas vol 16- en 17-jarigen. Ook zouden ze minder kans hebben om een diploma te halen.

(Bron: Trouw)


< Terug naar inspiratie pagina
ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen