PVV brengt leraren beschaving bij

De PVV wil een canon van de westerse beschaving, die verplichte lesstof moet worden op lerarenopleidingen. In de toekomst kunnen docenten hun leerlingen dan weer 'ontzag bijbrengen voor onze cultuur'. Dat heeft PVV-Kamerlid Harm Beertema woensdag gezegd tijdens een debat over onderwijs in de Tweede Kamer.

Leerlingen krijgen nu nauwelijks nog iets mee van de westerse cultuur, die volgens de PVV superieur is. "Het vak geschiedenis is uitgekleed. Er bestaat ook een vak dat 'burgerschapscompetenties' heet, maar dat is zo nikserig dat je je er bijna voor schaamt", zei Beertema. "Van al het falen van ons onderwijs is dit het ergste."

Meer aandacht voor de westerse cultuur is volgens Beertema ook goed voor de integratie van allochtone leerlingen. Hun 'hearts and minds' moeten worden gewonnen voor de westerse cultuur, zei hij.

D66-Kamerlid Boris van der Ham wees erop dat er jarenlang is gepraat over een canon van de Nederlandse geschiedenis, die er uiteindelijk is gekomen. Beertema antwoordde dat deze canon niet verplicht is voor het onderwijs. "Die vrijblijvendheid bevalt ons niet." De PVV wil dat de 'canon van de westerse beschaving' deel gaat uitmaken van de exameneisen, eerst alleen voor lerarenopleidingen, maar op termijn in het hele onderwijs.

Bron: Trouw< Terug naar inspiratie pagina
ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen