Scholen worstelen met hoofddoeken
Een op de vijf scholen, met name in de Randstad, worstelt met het beleid ten aanzien van hoofddoeken. Dat zegt de VBS, de Verenigde Bijzondere Scholen.
Scholen in zowel het openbaar als het bijzonder onderwijs zijn vrij om kledingvoorschriften op te stellen. Onder deze kledingvoorschriften valt ook het hoofddoekenbeleid. Bijzondere scholen mogen vanwege hun godsdienstige karakter een hoofddoekverbod instellen.
Openbare scholen mogen dat niet, maar beide type scholen zijn vrij om huisregels te stellen en dat is juist wat de openbare scholen hoofdbrekens bezorgt.
Discussie
Want wat doe je als school als je merkt dat de hoofddoek de communicatie belemmert? Of het vinden van een stage niet lukt voor leerlingen met een hoofddoek? Of als je merkt dat er sociale druk op leerlingen onderling wordt uitgeoefend? Welke regels hanteer je dan als school?
Het Gerrit Rietveld College in Utrecht stelde onlangs de regel in dat negentig procent van het gezicht zichtbaar moet zijn. Dat betekende voor sommige leerlingen dat de hoofddoeken een stukje naar boven moest. Dat leidde tot discussie.
Leerlingen van de school waren het er niet mee eens en protesteerden. Sommige scholen in Nederland hebben een verbod op hoofddoeken ingesteld. Zoals het Don Bosco College in Volendam.
Praten
Rector Gerard Dekkers: "Wij hebben op onze school de regel dat geen enkel hoofddeksel is toegestaan. Geen petten, geen tulbanden, geen hoofddoeken. Als school heb je anders een permanente discussie. Als rooms-katholieke school mag ik dit doen."
Dekkers: "Toch zit de wetgever mij in de weg. Want met deze maatregel discrimineer ik. Momenteel loopt er zaak van een leerling bij de commissie gelijke behandeling."
De VBS zijn niet voor regulering vanuit Den Haag, maar willen dat scholen hier openlijk met elkaar over praten en zelf met een gedragsregel komen.
Bron: NOS
< Terug naar inspiratie pagina