Handtekeningenactie tegen hoofddoekjesregel

Leerlingen van het interconfessionele Gerrit Rietveld College in Utrecht zijn een handtekeningenactie begonnen tegen wat zij zien als een beperkende maatregel tegen islamitische hoofddoekjes. Dat meldt de VOS/ABB, de vereniging van openbare en toegankelijke scholen. 

Aan het einde van het afgelopen schooljaar kwam de school met de zogenoemde IJzeren Vijf. Dat zijn vijf regels over hoe leerlingen zich dienen te gedragen. In die regels staat onder meer dat hoofddoekjes alleen in de les zijn toegestaan als ze minimaal 90 procent van het gezicht onbedekt laten.

In de Volkskrant noemt een vwo-leerlinge met een hoofddoek de maatregel belachelijk. Een havo-leerlinge zegt dat veel meisjes moeite hebben met de maatregel. ‘Eerst gingen de meiden blij naar school, nu zie ik ze soms huilen.'

De schoolleiding ontkent in de Volkskrant dat leerlingen vanwege hun hoofddoekje zouden zijn geschorst. Wel zijn leerlingen erop aangesproken als hun hoofddoekje niet aan de schoolregel voldeed.

Rector Tjeerd Talsma zegt dat hoofddoekjes mogen worden gedragen zolang ze de communicatie niet belemmeren. Hij benadrukt in de krant ook dat moslims op zijn rooms-katholieke/protestants-christelijk school ‘meer dan welkom' zijn.
Bron: Nationale Onderwijsgids< Terug naar inspiratie pagina
ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen