Allochtonen en autochtonen vinden even snel een leerbaan

In verhouding starten evenveel autochtone als allochtone jongeren hun mbo-opleiding direct bij een leerbedrijf. Bij mbo-leerlingen start 81% hun opleiding bij een leerbedrijf. Ook bij de jongeren die binnen een half jaar na de start van hun opleiding op stage gaan, is er nauwelijks verschil tussen autochtone en allochtone jongeren bij het verkrijgen van stageplaatsen.
"FNV Jong is erg blij met het feit dat er in veel sectoren voldoende stageplekken zijn, waarbij zowel allochtoon als autochtoon even makkelijk een stageplek kunnen vinden." aldus Jeroen de Glas, voorzitter van FNV Jong. Hij ontvangt vandaag, uit handen van Colo directeur Ben Rijgersberg, de Colo Barometer van oktober 2010.
Twee jaar geleden startte Colo antidiscriminatie beleid. Zo wordt nu bij discriminatie de erkenning van het leerbedrijf ingetrokken. Tevens krijgen zowel allochtonen als autochtonen, die niet of moeilijk in staat zijn om een leerbaan te vinden, extra begeleiding.
Ten opzichte van vorig jaar is bij de aanvang van het schooljaar het aantal bezette leerplaatsen toegenomen met 35.000. Er zijn nu 344.000 bezette plaatsen bij ruim 214.000 leerbedrijven. Dankzij deze toename en de zonodige extra begeleiding zijn leerbedrijven goed in staat zowel allochtonen als autochtonen een stage of leerplaats aan te bieden. Wel is de vraag naar stageplaatsen toegenomen. Ondanks de crisis is ook het aantal leerbedrijven toegenomen.
De genoemde arbeidsmarkt gegevens zijn afkomstig uit stagemarkt.nl, de stagesite van de samenwerkende kenniscentra waarin alle leerbedrijven voor het mbo en vmbo zijn opgenomen.
De volgende Colo Barometer komt uit in februari 2011.
BRON: Nationale Onderwijsgids


< Terug naar inspiratie pagina
ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen