Huiswerkmodule betrekt ouders bij lessen

Leerlingen coachen een profvoetballer in spe door hem te helpen in het maken van gezonde keuzes. Op deze manier leren zij nadenken over hun eigen gezondheid en levensstijl. Dat is het idee achter Coach & Coach, het nieuwe online lesmateriaal, ontwikkeld door TinQwise in samenwerking met het Trimbos-instituut, het Voedingscentrum en het gezondheidsinstituut NIGZ.
Het verhaal gaat over Tommy, die ervan droomt om profvoetballer te worden. In het verwezenlijken van die droom helpt de leerling Tommy bij het maken van gezonde keuzes. Zo krijgt de leerling spelenderwijs zelf ook inzicht in een gezonde leefstijl. Vernieuwend is dat leerlingen samen met hun vader aan de slag gaan om de opdrachten uit te voeren.
De leerling en vader doorlopen samen www.coachencoach.nlen doen daar allerlei testjes, quizen en actieve opdrachten. Achter de computer, maar ook in en om het huis! De module bestaat uit drie afleveringen die als huiswerkopdrachten ingezet kunnen worden. Het materiaal is een aanvulling op bestaande lesmethodes, zoals ‘Ga voor gezond’. De lessen gaan over eten, bewegen en verantwoord alcoholgebruik voor leerlingen in groep 7 en 8. Leerlingen kunnen de lessen uitvoeren op school. Thuis gaan ze met de website aan de slag.
Omdat leerlingen de opdrachten samen met hun vader maken, krijgen ook zij inzicht in hun eigen situatie. Zo komen vader en kind samen aan de praat over hun leefstijl en kunnen ze werken aan verbeteringen van hun gedrag aan de hand van tips en eigen voornemens. Deze manier van ouderbetrokkenheid is laagdrempelig en heeft daarom een groter bereik dan een ouderavond.
Vaak zijn het de moeders die betrokken zijn bij het schoolleven en met hun kind over gezondheid praten. Dit project heeft als doel om behalve voorlichting aan kinderen ook vaders te betrekken bij een gezonde leefstijl. Door vaders te laten participeren in de huiswerkopdracht, gaat het onderwerp ook voor hen meer leven. Bovendien vinden kinderen het erg leuk om samen met hun vader aan een project te werken. Uit de tests blijkt dat ook vaders het onderwerp serieus met hun kind bespreken naar aanleiding van de website.
Begin 2010 is Coach & Coach getest bij vader-en-kindduo’s en op scholen. De module wordt positief gewaardeerd en het concept spreekt aan. Ook wordt de boodschap herkend, geaccepteerd en op zichzelf betrokken. De website zet vader en kind aan om te praten over een gezonde leefstijl. De kinderen vinden deze vorm van huiswerk een leuke manier om met informatieverwerking om te gaan.
Voorproefje?
Kijk op www.coachencoach.nl/docenten kies promofilm
Coach & Coach is gratis te gebruiken op www.coachencoach.nl
BRON: Vives


< Terug naar inspiratie pagina
ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen