Bezuiniging Leven Lang Leren kost talent en banen

Het Nederlandse volwassenenonderwijs dreigt zo goed als te verdwijnen. Het kabinet Rutte laat 30-plussers hun mbo-opleiding helemaal zelf betalen en bezuinigt zo 170 miljoen euro. Hierdoor raken 60.000 vakmensen achter op de arbeidsmarkt. Dit treft vooral werknemers in de zorg en de techniek. Op roc’s gaan 3.000 banen verloren.
Een onverantwoorde bezuiniging met desastreuze gevolgen, volgens AOb-bestuurder Ben Hoogenboom: “Door mensen zelf te laten betalen voor hoognodige bijscholing komt Leven Lang Leren in Nederland niet van de grond. Op roc's werken nu nog goede docenten die zijn gespecialiseerd in volwassenenonderwijs. Voor de ontwikkeling van mbo’ers en de groei van de kenniseconomie zijn deze leraren onmisbaar.” Roc-leerlingen en personeel worden nog eens extra geraakt door een bezuiniging van 350 miljoen euro op onderwijs aan volwassenen en inburgeraars. Met werkgevers, de FNV vakcentrale en collegabonden stuurde de AOb een brief aan het kabinet om de bezuiniging ongedaan te maken.
Deze brief kunt u hieronder downloaden.
De bezuinigingen brengen het volwassenenonderwijs onherstelbare schade toe. De infrastrucutuur is niet zomaar meer op te bouwen. Het volwassenenonderwijs is voor werknemers noodzakelijk om hun kennis op peil te houden. Daarnaast is het onderwijs bij uitstek bedoeld om schoolverlaters een tweede kans te geven. Als deze groepen buiten de boot vallen, draait de maatschappij voor de kosten op.
BRON: AOb.nl


< Terug naar inspiratie pagina
ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen