PERSBERICHT

Start schooljaar in het teken van levensecht onderwijs.
 
Stichting Gast in de Klas lanceert een unieke online databank voor PO, VO en MBO waar vraag en aanbod van gastlessen, lespakketten, projecten en excursies bij elkaar komen. Getest door docenten met nu al meer dan 100 geregistreerde aanbieders en ruim 300 verschillende lesmogelijkheden inspireert en realiseert www.gastindeklas.nl levensecht onderwijs 24/7 met een paar muisklikken. In de maand september wordt www.gastindeklas.nl  met allerlei activiteiten op scholen gelanceerd, met als hoogtepunt een onderwijsdebat op 1 oktober in het bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank.



Levensecht onderwijs
Stichting Gast in de Klas is in november 2009 opgericht met het doel levensecht onderwijs toegankelijk te maken. “Het draait om de verbinding tussen het onderwijs en de maatschappij. De maatschappij in de klas halen door een themales, een interessante spreker of projectweek, of de klas in de maatschappij plaatsen door een dag op pad te gaan met de leerlingen zijn manieren om onderwijs ‘levensecht’ te maken. Dit heeft grote impact op de leerlingen”, aldus Mike Schiltmans, initiatiefnemer van Stichting Gast in de Klas. Op de online databank
www.gastindeklas.nl is educatief aanbod van onder meer Scapino Ballet Rotterdam, Debatrix, de Dierenbescherming en FNV Bondgenoten te vinden. Er komen wekelijks nieuwe lesmogelijkheden bij. “We hebben de databank eerst laten testen door docenten zodat alles klopt voor de lancering. Bovendien wilden we van start gaan met een goed gevulde databank, zodat docenten er ook echt iets aan hebben”, legt Schiltmans uit. “Doordat er nu één toegankelijk en overzichtelijk kanaal is voor alle vormen van levensecht onderwijs besparen we docenten kostbare tijd en regelwerk. Bovendien is gebruik van de databank voor docenten kosteloos.”
 
 
Gastlessen
De lancering van www.gastindeklas.nl bestaat uit verschillende activiteiten op scholen in de maand september waar levensecht onderwijs actief gedemonstreerd wordt. Zo gaat de lancering op 6 september van start op de ‘Leren met Plezier School’ in Almere met gastlessen van de Bond Tegen Vloeken en Gilde Amsterdam. Op 13 september staat Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) voor de klas op het ROC van Amsterdam. Op 16 september verzorgen MOED en Gastdocenten Tweede Wereldoorlog Zuidoost Azië gastlessen voor groep 6 en 7 van OBS de Regenboog in Schijndel. Op 17 september krijgt OBS De Kring in Hellevoetsluis bezoek van gastdocenten van Plan Nederland en MOED en op 22 september geeft arbeidsbemiddelaar Mensen voor Mensen gastlessen over solliciteren aan VMBO-leerlingen van CSG De Lage Waard in Papendrecht. Met deze reeks gastlessen wil Stichting Gast in de Klas laten zien waar het initiatief voor staat, wie er aan meedoen en welke indruk levensecht onderwijs kan achterlaten.     
 
Onderwijsdebat   
De laatste activiteit in het kader van de lancering van www.gastindeklas.nl is een onderwijsdebat over de verbinding tussen maatschappij en onderwijs. Het debat vindt plaats op 1 oktober in het bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank, waar schoolklassen dagelijks tijdens een rondleiding in aanraking komen met financieel-economische thema’s - een uitgesproken voorbeeld van levensecht onderwijs. Verschillende experts, waaronder ‘Leraar van het Jaar’ Tineke van der Steen en Mariëtte de Heide, oud-conrector van College de Heemlanden en directeur van Landelijk Expertisecentrum Art. 1, zullen een bijdrage leveren aan het debat onder leiding van Simon Douw van Downsideup. Docenten en partijen die educatief materiaal ontwikkelen voor het onderwijs komen zo direct met elkaar in contact. Het debat gaat in op hoe die twee groepen elkaar beter kunnen vinden en ondersteunen. “Het gebeurt helaas wel eens dat een gastles bijvoorbeeld niet aansluit op de doelgroep of dat het niet goed in het reguliere lesprogramma past. Dat is zonde, want uiteindelijk gaat iedereen voor hetzelfde doel: aantrekkelijk en kwalitatief hoogstaand onderwijs”, aldus Schiltmans.    
 
//////////////////////////////////////////EINDE BERICHT//////////////////////////////////////////
 
Heeft u interesse om één van de gastlessen of het debat bij te wonen? U bent van harte welkom. Neem contact op met Mike Schiltmans. Kijk ook voor meer informatie op www.gastindeklas.nl.
 

ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen