Digitaal lesmateriaal Nationaal Historisch Museum

Hoeveel procent van Nederland ligt onder de zeespiegel? En wat heeft dat eigenlijk met geschiedenis te maken? Waarom krijgen we zwemles op school? En sinds wanneer? En hoe komt het dat er hier zo veel sloten, grachten en kanalen zijn? Het Nationaal Historisch Museum beantwoordt deze en verwante vragen in zijn eerste gratis digitale lespakket voor het primair- en voortgezet onderwijs.

Primair en Voortgezet Onderwijs
Het lespakket sluit aan bij de canon van Nederland en de kerndoelen geschiedenis en aardrijkskunde. De lessen voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs richten zich op de thema’s Wonen aan het water en Bescherming tegen het water. Klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs behandelen de onderwerpen Handel over water en Bescherming tegen water. Uiteraard zijn er voor het vmbo en havo/vwo verschillende versies beschikbaar.

Het digitale lespakket is modulair opgebouwd waardoor het materiaal op maat kan worden ingezet. Naast de lessen kunnen leerlingen ook aan de slag in ED*IT, het interactieve onderwijsplatform van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Leerlingen krijgen gratis toegang tot een schat aan informatie uit musea en archieven. Fragmenten uit tv-programma’s, film- en geluidsfragmenten, artikelen en foto’s kunnen online bewerkt worden tot videomontages, tijdlijnen en presentaties. Ook eigen foto's en video’s kunnen worden toegevoegd.

Week van de Geschiedenis
Het Nationaal Historisch Museum raadt aan om de lesmodule te combineren met een bezoek aan één van de culturele instellingen die meedoen aan de Week van de Geschiedenis. Elk jaar schenken honderden musea, archieven en andere culturele instellingen tijdens die week extra aandacht aan hun collecties via leuke workshops, mooie tentoonstellingen, rondleidingen en andere inspirerende activiteiten. www.weekvandegeschiedenis.nl.

Nationaal Historisch Museum
Op dit moment werkt een team intensief aan de ontwikkeling en de bouw van het museum. Maar het museum bestaat al; via tentoonstellingen en activiteiten onder het thema INNL verbeelden we de rijke geschiedenis van Nederland. Bovendien organiseren we hoogwaardige educatie en speciale evenementen voor leerlingen en scholieren van het primair- en voortgezet onderwijs.

Het Nationaal Historisch Museum stimuleert de historische verbeelding, brengt enthousiasme voor geschiedenis teweeg en maakt nieuwsgierig. Het werkt actief samen met organisaties op het terrein van erfgoed, geschiedenis, onderwijs, wetenschap, media en kunst. Zo ontstaan voortdurend verrassende en boeiende verbindingen tussen heden en verleden. Het programma in 2010 vindt u op www.innl.nl.

(Bron: Onderwijsnieuwsdienst)


< Terug naar inspiratie pagina
ik zoek aanbod
inspireer mij!
gratis account aanmaken
ik heb aanbod
meld uw aanbod hier aan
kijk wat scholen zoeken
inloggen